Titeren van uw pup


Vaccinatie van uw pup

Uw fokker heeft een ander vaccinatiebeleid voor de pups gehanteerd dan normaal gesproken gevolgd wordt. Daarom deze brief ter verklaring zodat u en uw dierenarts begrijpen wat er gebeurd is.

Als de pups geboren worden nemen ze met de eerste melk die ze van hun moeder krijgen antilichamen op. Antilichamen zijn eiwitten die bescherming bieden tegen virussen, bacteriën en andere parasieten die het lichaam ziek kunnen maken. Hoeveel antilichamen ze binnen krijgen is afhankelijk van hoeveel antilichamen de moeder heeft en hoeveel melk ze opnemen in de eerste ca. 12 uur. Deze antilichamen blijven gemiddeld tussen de 6 en 12 weken aanwezig in het bloed van de pups, maar langer is ook mogelijk.

Gedurende deze periode zal deze bescherming van de pups tegen belangrijke virusziekten als parvo, hondenziekte en hepatitis afnemen en ophouden. Zolang die antilichamen in het bloed zitten, zijn niet alleen de pups beschermd, maar een vaccinatie zal dan ook niet aanslaan.

De reden dat we pups 3x vaccineren (6, 9 en 12 weken) is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en dus niet weten of een vaccinatie aan zal slaan of niet. De entstoffen die we gebruiken zijn levende entstoffen en een vaccinatie met een levende entstof is voldoende om langere tijd (lees: jaren) bescherming te geven. Dus eigenlijk slaat er van de 3 vaccinaties die wij geven maar eentje aan.

Nu bestaat er een test waarbij we kunnen zien of er nog antilichamen aanwezig zijn in het bloed van de pups. Dus om onnodig vaccineren te voorkomen, kunnen we met deze test eerst kijken of er nog antilichamen zijn en pas wanneer deze verdwenen zijn, een vaccinatie geven. Dan krijgen de pups dus maar 1 vaccinatie in plaats van 3. Het mooiste is om dan ca. 4 weken na de vaccinatie te controleren of de vaccinatie inderdaad goed is aangeslagen. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen, dus pas na een titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop is en hebben ze met 1 vaccinatie een jarenlange bescherming.

Dit is wat er met uw pup is gebeurd. In plaats van een vaccinatie is er een titerbepaling gedaan. De uitslag daarvan staat in het paspoort, alsook wanneer de pup weer getiterd en/of gevaccineerd dient te worden. Sinds januari 2015 zijn titerbepalingen ook geaccepteerd en erkend door de Raad van Beheer en geldig op de meeste hondenscholen, op shows en ook steeds meer pensions accepteren dit.

Van uw fokker heeft u sowieso een naam en adres van een dierenarts bij u in de buurt meegekregen die bekend is met het titeren van pups/jonge honden. Niet iedere dierenarts doet dit namelijk, dus wanneer u naar een arts gaat die hier geen ervaring mee heeft, dan is er kans dat uw pup onnodig gevaccineerd wordt en er meerdere vaccinaties nodig zijn om uw hond niet onbeschermd rond te laten lopen.

In de facebookgroep ‘Titeren met VacciCheck’ vindt u alle informatie hierover, alsmede de dierenartsen die volgens de laatste richtlijnen en inzichten titeren. U zult daar zelf zien hoelang de meeste honden beschermd zijn die anders ‘gewoon’ gevaccineerd waren geweest terwijl dat niet nodig was.

Titeren met VacciCheck: https://www.facebook.com/groups/1170151009673305